Protifora ariston project Live

Το βιβλίο αriston codex, του συγγραφέα και Προέδρου της hyphen SA κ. Γιάννη Στεργή, ξεκίνησε το ταξίδι του με πρώτη στάση την πετυχημένη παρουσίασή του, με τίτλο protifora αriston project LIVE, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο Ολύμπιον.

Και αυτή ήταν μόνο η αρχή, καθώς το αriston codex είναι ένα βιβλίο αναφοράς (reference book), που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα βιβλίο οδηγό, το οποίο οι αναγνώστες μπορούν να συμβουλεύονται σε διάφορες φάσεις της πορείας τους, τόσο της εργασιακής όσο και της ακαδημαϊκής.

Δελτίο τύπου 8/5/2014

06 ΜΑΪΟΥ 2014, Βιβλιοπωλείο Ιανός

Αντιγόνοι 11-22, Ποιήματα

Γιάννης Σ. Στεργής

Ένας σαφής ορισμός της εφηβείας θα ήταν η αντίσταση του κάθε έφηβου στην τάση της ανθρωπότητας να ελκύεται από τη νεύρωση και όχι από τη χαρά. Βέβαια, οι πιέσεις είναι πολλές και η ενηλικίωση με τη σειρά της σηματοδοτεί την καταστολή αυτής της εφηβικής αντίστασης.

Ο Γιάννης Στεργής, γνωστός επιχειρηματίας, εκπαιδευτικός και εμπνευστής του The αriston Project, τόλμησε να αντισταθεί ακόμη και σε αυτή την καταστολή της ενηλικίωσης. Επέλεξε την επιχειρηματικότητα ως όχημα ανεξαρτησίας και παραδείγματος στη χαρά του μέτρου, όπως ακριβώς οραματίστηκε σαν παιδί τον κόσμο για όλους, τον κόσμο του μέτρου, γεμάτο με χαρά, αγάπη και συνέπεια.

Μέσα από το δικό του ταξίδι, που ξεκίνησε στην προεφηβεία του έδειξε ότι η εμπιστοσύνη που εμπνέει το μέτρο και η συνέπεια μπορεί να αλλάξει ανθρώπους, να αλλάξει ζωές. Μέσα από την ποιητική του τριλογία «Αντιγόνοι» μας ταξιδεύει φέτος, το 2014, σε μια πορεία 30 χρόνων πάλης και δικαιώσεων γι’ αυτό που το The αriston Project θα αφήσει στα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και τα μεγάλα παιδιά του σήμερα.

Η πρώτη συλλογή της τριλογίας των Αντιγόνων, 11-22, παρουσιάστηκε στις 6 Μαΐου 2014 στον ΙΑΝΟ στην Αριστοτέλους. Προσκεκλημένοι και συνεργάτες, φίλοι και συνοδοιπόροι απόλαυσαν μια συγκινητική βραδιά και είχαν την ευκαιρία να πάρουν μερικά από τα κλειδιά, για να «ξεκλειδώσουν» την ποίηση του Γιάννη Στεργή. Το ταξίδι, όμως δεν τελειώνει εδώ για τους Αντιγόνους. Ακολουθούν το 21-32 και το 31-42, πού επίσης παραπέμπουν χρονικά στην εποχή της νεότητας και της ωρίμανσης του ποιητή, ολοκληρώνοντας το τριακονταετές αυτό ταξίδι. Οι συνοδοιπόροι του Γιάννη Στεργή κρατώντας φυλαγμένα τα κλειδιά και τους θησαυρούς των Αντιγόνων, τους προσωπικούς θησαυρούς που εκμαίευσε και συνεχίζει να εκμαιεύει ο καθένας, περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού που μόλις ξεκίνησε.

Αυτό υπόσχονται και μερικά από τα λόγια του Συγγραφέα και Τραγουδοποιού, Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος στην πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Αντιγόνοι 11-22 περιέγραψε τόσο ζωντανά την ποίηση του μαθητή του, Γιάννη Στεργή.

«Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου έγραψε το 1936 ο Εμπειρίκος στον Πλόκαμο της Αλταμίρας, αλλά ο δρόμος της ποίησης είναι αγκαθωτός και δύσβατος, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Χρειάζεται να κόψεις τα αγκάθια, να διώξεις τις πέτρες, να σκάψεις, για να ανοίξεις δρόμο δικό σου. Μια μεγάλη δοκιμασία, ένα ρίσκο το να γράψεις και να εκδώσεις την πρώτη ποιητική περίοδο, τον ανθό των πρώτων γόνιμων ποιητικών ασκήσεων του νου, που αντιστοιχούν και στο ηλικιακό διάνυσμα που μας παραπέμπει και ο τίτλος Αντιγόνοι 11-22. Μίξη πρόζας και ποιητικής φόρμας, ένα είδος πεζοποιήματος. Πλούσια και πηγαία γλώσσα, κατασκευή λέξεων με γλωσσοπλαστική αδεία.

Διάφορα στοιχεία, πρόσωπα, τοπία και θέματα από τον κόσμο της μυθολογίας και της κοσμογονίας, που δείχνει τριβή με το γνωστικό, το επιστητό. Μια τριβή που του δίνει στοιχεία έμπνευσης. Εκφάνσεις από τον τραγικό μύθο της βασιλοπούλας Αντιγόνης, όπως και από την ιστορία των Μακεδόνων.

Η ποίηση του Γιάννη Στεργή διακρίνεται από μια εφηβική παραληρηματική φλόγα με απροσδιόριστες καταβολές, με έντονο υπαρξιακό προβληματισμό και με εμφανή την απορία απέναντι σε κάποιες αδικίες που ανήκουν στο σύντομο παρελθόν του Γιάννη με αναγωγή στον συνολικό παρελθόντα χρόνο της Ιστορίας. Αρκετά σκοτεινή ποίηση, θέλει κλειδιά… εκρηκτική ποίηση και σε πολλά σημεία ανεξιχνίαστη, δυσερεύνητη, μυστηριώδης…».

antigonoi

 

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Γιάννη Στεργή “Αντιγόνοι 11-22”


06 ΜΑΪΟΥ 2014 Ομιλητές :
Βιβλιοπωλείο “Ιανός”, Αριστοτέλους 7 Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας – Τραγουδοποιός
Ώρα: 19.00 Emma Parker, Εκδότρια
Αντιγόνοι 11-22, Ποιήματα – Γιάννης Σ. Στεργής Γιάννης Στεργής, Λογοτέχνης

antigonoiΟ Γιάννης Στεργής γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη και από τότε είναι ερωτευμένος. Χορεύει με κάθε ήχο που φτάνει στα αυτιά του, αλλά δεν είναι χορευτής. Τραγουδάει συνέχεια κι ας μην είναι τραγουδιστής. Παίζει όποιο μουσικό όργανο πέσει στα χέρια του, χωρίς να είναι μουσικός. Ζωγραφίζει, πλάθει, κόβει και ράβει, αλλά δεν είναι καλλιτέχνης. Γράφει συνέχεια άρθρα, βιβλία, ποιήματα, χωρίς να είναι ούτε λογοτέχνης, ούτε δημοσιογράφος. Μιλάει γλώσσες διάφορες και έχει ταξιδέψει και δουλέψει σε πάνω από πενήντα χώρες, αλλά ταξιδευτής δεν είναι. Έχει σπουδάσει νομικά, έχει ανοίξει υγιείς επιχειρήσεις που τρέχουν μαζί του, λατρεύει τα μαθηματικά, τη φυσική και την αρχαία ελληνική γραμματεία, ερευνά και μελετάει το Θεό και τους ανθρώπους και διδάσκει αδιάλειπτα. Μα αν τον ρωτήσεις, ο Γιάννης Στεργής είναι σύντροφος, πατέρας, φίλος κολλητός, αδερφός, γιος, κουμπάρος, νονός, δάσκαλος και γιατρεύει την ψυχή του κάθε μέρα με παρέα. Γιατί ο Γιάννης Στεργής γεννήθηκε και θα πεθάνει ερωτευμένος. Γιατί για τον Γιάννη, το αντίθετο του θανάτου είναι μόνο ο έρωτας…

Οι εκδόσεις .ParkerStergis. συνεχίζουν τη συναρπαστική τους πορεία στην Ελλάδα με την ποιητική τριλογία Αντιγόνοι και στόχο να αναδείξουν την αδιάλειπτη πορεία της ελληνικής παιδείας ως μοναδικό μέσο διαχείρισης κάθε πολιτικής, ηθικής και υπαρξιακής κρίσης. Στο πρώτο μέρος της τριλογίας Αντιγόνοι 11-22 βρίσκονται ποιήματα που ο λογοτέχνης συνέθεσε κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώτης νεότητάς του. Στο Αντιγόνοι 11–22 ο ποιητής καταγράφει και καταδεικνύει, παλεύει και ακυρώνει τα σημεία εκείνα που συνθέτουν την παρουσία του στον χωροχρόνο, ξεκινώντας και καταλήγοντας µε µια προδοσία. Ανενόχλητος και απερίσπαστος από “πολέµους διαδόχων”, µονοφθαλµίες και δυναστείες, εστιάζει στην υπέρβαση της Αντιγόνης του Σοφοκλή και υιοθετεί στα πάντα τη συνθετική δυαδικότητα του “και το ένα και το άλλο και ό,τι υπάρχει µεταξύ τους”.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.ianos.gr/events/giannis-s-stergis-antigonoi-11-22-poiimata-ekdoseis-parkerstergis.html

 

Το “Τετράδιο βιογραφίας” στην Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης το Σάββατο, 11/2 στις 18:00.

Οι εκδόσεις .ParkerStergis. σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ξεινού «Τετράδιο βιογραφίας» το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2012 στις 18:00, στην αίθουσα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄» του Πνευματικού Κέντρου της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης, Δημητσάνας 47, Κάτω Τούμπα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Γιώργος Κομνηνάρας, Γεν. Γραμματέας Ι.Ε.Μ.Θ.
Στέφανος Διαμαντόπουλος, Δημοσιογράφος
Κώστας Πλαστήρας, Δρ Φιλολογίας – συγγραφέας
Γιώργος Ξεινός, Συγγραφέας

Το “Τετράδιο βιογραφίας” του Γιώργου Ξεινού


“Η έξοδος από την παρούσα κρίση, ταπεινά φρονούμε, δεν θα επέλθει με νέα τοκοφόρα δάνεια, αλλά και με τη βαθειά παιδεία, την ανόρθωση του ήθους, την πρόσληψη του απαραίτητου, την απόρριψη του περιττού, τη διδαχή στην εγκράτεια, την ολιγάρκεια και την απλότητα. Σε αυτό νομίζουμε συντείνει η παρούσα έκδοση του “Τετράδιο βιογραφίας”. Γι’ αυτό συγχαίρουμε τον κ. Γιώργο Ξεινό και συνιστούμε ολόθερμα το άξιο, επιτυχές, καλλογραμμένο και καλοτυπωμένο βιβλίο του. Να ευχηθούμε και σε άλλα παρόμοια. Το νέο πολιτικό έτος μακάρι να είναι καλύτερο του φετινού. Ειρηνικό, δημιουργικό και καρποφόρο. Καλά Χριστούγεννα.” Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης

Χτες στον ΙΑΝΟ

Παρά τις αντίξοες κυκλοφοριακές συνθήκες χτες βράδυ, στη γεμάτη αίθουσα του Ιανού, έγινε μια διεξοδική και γόνιμη συζήτηση αναφορικά με το περιεχόμενο, τη μορφή και τη δομή του  “Τετραδίου βιογραφίας”.

Μετά την εισαγωγική επισήμανση του εκδότη Γιάννη Στεργή αναφορικά με τη σημασία του έργου για την παιδεία και την αναλυτική παρουσίαση του από τον επημελητή του Κώστα Πλαστήρα, ελπίζω ότι στο μέτρο που ο χρόνος μου επέτρεπε έδωσα στο κοινό να καταλάβει τον λόγο της επιλογής μου να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα με ήρωα του ένα πρόσωπο, που επέλεξε να αφιερώσει τη ζωή του στη γνώση, τη διδασκαλία και τη συγγραφή, αναπλάθοντας παράλληλα το κλίμα της εποχής του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, ο οποίος υπήρξε καθοριστικός για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού χάρτη.

Η απόσπαση ενός τμήματος του ελληνικού χώρου από την Οθωμανική κυριαρχία και η δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους ήταν βέβαια για μας πρωτεύουσας σημασίας, γι΄αυτό και τη συμβολίσαμε ποκιλοτρόπως προκειμένου να οχυρώσουμε την ανεξαρτησία και την ταυτότητά μας. Πολλοί από τους συμβολισμούς εκείνους, στο διάβα των δύο σχεδόν αιώνων που πέρασαν από τότε, μεταστοιχειώθηκαν σε στερεότυπα τα οποία συχνά πρέπει να παρακάμψουμε προκειμένου να αναγνώσουμε την αληθινή ιστορία και να αναγνωρίσουμε τη πραγματική διαδρομή μέσα στη διάρκεια.

Το “Τετράδιο βιογραφίας” είναι μια απόπειρά μου να αναψηλαφήσω – μυθιστορημστικά – ένα μικρό μέρος του  με συγκεκριμένο τρόπο, δομηθέντος ιστορικού σώματος. Κρατώντας πάντα γέρα το νήμα των ιστορικών πληροφοριών οικοδομώ τα κεφάλαιά του προσηλωμένος στην ενδελεχή έρευνα, αλλά παράλληλα και τη δύναμη της φαντασίας και της κριτικής.