Δελτίο τύπου 24/4/2014

06 ΜΑΪΟΥ 2014 Ομιλητές :
Βιβλιοπωλείο “Ιανός”, Αριστοτέλους 7 Θωμάς Κοροβίνης, Συγγραφέας – Τραγουδοποιός
Ώρα: 19.00 Emma Parker, Εκδότρια
Αντιγόνοι 11-22, Ποιήματα – Γιάννης Σ. Στεργής Γιάννης Στεργής, Λογοτέχνης

Ο Γιάννης Στεργής γεννήθηκε το 1971 στη Θεσσαλονίκη και από τότε είναι ερωτευμένος. Χορεύει με κάθε ήχο που φτάνει στα αυτιά του, αλλά δεν είναι χορευτής. Τραγουδάει συνέχεια κι ας μην είναι τραγουδιστής. Παίζει όποιο μουσικό όργανο πέσει στα χέρια του, χωρίς να είναι μουσικός. Ζωγραφίζει, πλάθει, κόβει και ράβει, αλλά δεν είναι καλλιτέχνης. Γράφει συνέχεια άρθρα, βιβλία, ποιήματα, χωρίς να είναι ούτε λογοτέχνης, ούτε δημοσιογράφος. Μιλάει γλώσσες διάφορες και έχει ταξιδέψει και δουλέψει σε πάνω από πενήντα χώρες, αλλά ταξιδευτής δεν είναι. Έχει σπουδάσει νομικά, έχει ανοίξει υγιείς επιχειρήσεις που τρέχουν μαζί του, λατρεύει τα μαθηματικά, τη φυσική και την αρχαία ελληνική γραμματεία, ερευνά και μελετάει το Θεό και τους ανθρώπους και διδάσκει αδιάλειπτα. Μα αν τον ρωτήσεις, ο Γιάννης Στεργής είναι σύντροφος, πατέρας, φίλος κολλητός, αδερφός, γιος, κουμπάρος, νονός, δάσκαλος και γιατρεύει την ψυχή του κάθε μέρα με παρέα. Γιατί ο Γιάννης Στεργής γεννήθηκε και θα πεθάνει ερωτευμένος. Γιατί για τον Γιάννη, το αντίθετο του θανάτου είναι μόνο ο έρωτας…

Οι εκδόσεις .ParkerStergis. συνεχίζουν τη συναρπαστική τους πορεία στην Ελλάδα με την ποιητική τριλογία Αντιγόνοι και στόχο να αναδείξουν την αδιάλειπτη πορεία της ελληνικής παιδείας ως μοναδικό μέσο διαχείρισης κάθε πολιτικής, ηθικής και υπαρξιακής κρίσης. Στο πρώτο μέρος της τριλογίας Αντιγόνοι 11-22 βρίσκονται ποιήματα που ο λογοτέχνης συνέθεσε κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώτης νεότητάς του. Στο Αντιγόνοι 11–22 ο ποιητής καταγράφει και καταδεικνύει, παλεύει και ακυρώνει τα σημεία εκείνα που συνθέτουν την παρουσία του στον χωροχρόνο, ξεκινώντας και καταλήγοντας µε µια προδοσία. Ανενόχλητος και απερίσπαστος από “πολέµους διαδόχων”, µονοφθαλµίες και δυναστείες, εστιάζει στην υπέρβαση της Αντιγόνης του Σοφοκλή και υιοθετεί στα πάντα τη συνθετική δυαδικότητα του “και το ένα και το άλλο και ό,τι υπάρχει µεταξύ τους”.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.ianos.gr/events/giannis-s-stergis-antigonoi-11-22-poiimata-ekdoseis-parkerstergis.html

antigonoi

 

δελτίο τύπου 15/11/2011

Οι εκδόσεις .ParkerStergis. σας παρουσιάζουν το
«Τετράδιο βιογραφίας»
του Γιώργου Ξεινού, συγγραφέα και προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Γεννημένος στην Ίμβρο και απόφοιτος του λυκείου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Γιώργος Ξεινός σπούδασε και άσκησε την Ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1968 και συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα πορεία», «Ευθύνη», «Κινστέρνα», «Ελιμειακά» κ.ά. Επίσης, συμμετείχε σε συλλογικά έργα με διηγήματα, μελέτες και δοκίμια για τη θεωρία και την ιστορία της λογοτεχνίας, ενώ οδοιπορικά του έχουν παρουσιαστεί στην τηλεόραση. Άλλα βιβλία του: Τρία τοπία της λογοτεχνίας (δοκίμια) 1974, Επιστρέφοντας αλλιώς (διηγήματα) 1982, Αυτός ο άνθρωπος πριν… (διήγημα) 1986, Τώρα επιστρέφοντας (διηγήματα) 2000, Ίμβρος και Τένεδος – Ιστορία παράλληλη 2005 και Εις την Πόλιν (κείμενα στο φωτογραφικό οδοιπορικό του Μ. Πλάτωνα) 2001.
Τετράδιο Βιογραφίας
Τo «Τετράδιο βιογραφίας» είναι η μυθιστορηματική ανάπλαση του βίου και της δράσης του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού και ταυτόχρονα μια σκιαγραφία του καιρού και των τόπων όπου έζησε και δίδαξε τα ελληνικά γράμματα. Ξεκινώντας από την Ίμβρο, το Άγιον Όρος και το Αϊβαλί και στη συνέχεια πάροικος στη Θεσσαλονίκη και τη Βενετία, κι αργότερα την Κέρκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Γέροντας αναδύεται ως αντιπροσωπευτική φυσιογνωμία του καιρού.
Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η σημαντική και καθοριστική για τον Ελληνισμό εποχή του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, με τις αγωνίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες της.
Με σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα, ο μυθοπλαστικός λόγος ανασυστήνει τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα πράγματα του συγκεκριμένου χρόνου, στο πλαίσιο του οποίου η μορφή του Γέροντα προβάλλει – κυνηγημένη από τις συγκυρίες – να περιπλανιέται από τόπο σε τόπο διδάσκοντας και συγγράφοντας.
Το ασίγαστο πάθος του για τη γνώση και τη μετάδοσή της καταδιώκοντάς τον ακατάπαυστα, συνεχώς τον απομακρύνει από το γενέθλιο τόπο που αθεράπευτα νοσταλγεί.
Ο Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προλογίζει και το Τετράδιο βιογραφίας, τονίζει για το Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό «Συμβαλών δε μεγάλως ο λιπαράν την γνώσιν και την σοφία έχων φιλόκαλος και φιλογενής ούτος εκκλησιαστικός ανήρ εις την αναγέννησιν της λειτουργικής παραδόσεως της Μητρός Εκκλησίας και εις την καλλιέργειαν της παιδείας ως εργαστηρίου αρετής και πνευματικής προόδου…»
Οι εκδόσεις .ParkerStergis. ξεκινούν τη συναρπαστική τους πορεία στην Ελλάδα με το Τετράδιο Βιογραφίας του Γιώργου Ξεινού και στόχο να αναδείξουν την αδιάλειπτη πορεία της ελληνικής παιδείας μέσα στους αιώνες ως ταυτόχρονο μέσο και επίτευγμα της διαχείρισης κάθε πολιτικής, ηθικής και υπαρξιακής κρίσης.
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011