Δελτίο τύπου 8/5/2014

06 ΜΑΪΟΥ 2014, Βιβλιοπωλείο Ιανός

Αντιγόνοι 11-22, Ποιήματα

Γιάννης Σ. Στεργής

Ένας σαφής ορισμός της εφηβείας θα ήταν η αντίσταση του κάθε έφηβου στην τάση της ανθρωπότητας να ελκύεται από τη νεύρωση και όχι από τη χαρά. Βέβαια, οι πιέσεις είναι πολλές και η ενηλικίωση με τη σειρά της σηματοδοτεί την καταστολή αυτής της εφηβικής αντίστασης.

Ο Γιάννης Στεργής, γνωστός επιχειρηματίας, εκπαιδευτικός και εμπνευστής του The αriston Project, τόλμησε να αντισταθεί ακόμη και σε αυτή την καταστολή της ενηλικίωσης. Επέλεξε την επιχειρηματικότητα ως όχημα ανεξαρτησίας και παραδείγματος στη χαρά του μέτρου, όπως ακριβώς οραματίστηκε σαν παιδί τον κόσμο για όλους, τον κόσμο του μέτρου, γεμάτο με χαρά, αγάπη και συνέπεια.

Μέσα από το δικό του ταξίδι, που ξεκίνησε στην προεφηβεία του έδειξε ότι η εμπιστοσύνη που εμπνέει το μέτρο και η συνέπεια μπορεί να αλλάξει ανθρώπους, να αλλάξει ζωές. Μέσα από την ποιητική του τριλογία «Αντιγόνοι» μας ταξιδεύει φέτος, το 2014, σε μια πορεία 30 χρόνων πάλης και δικαιώσεων γι’ αυτό που το The αriston Project θα αφήσει στα παιδιά, τους εφήβους, αλλά και τα μεγάλα παιδιά του σήμερα.

Η πρώτη συλλογή της τριλογίας των Αντιγόνων, 11-22, παρουσιάστηκε στις 6 Μαΐου 2014 στον ΙΑΝΟ στην Αριστοτέλους. Προσκεκλημένοι και συνεργάτες, φίλοι και συνοδοιπόροι απόλαυσαν μια συγκινητική βραδιά και είχαν την ευκαιρία να πάρουν μερικά από τα κλειδιά, για να «ξεκλειδώσουν» την ποίηση του Γιάννη Στεργή. Το ταξίδι, όμως δεν τελειώνει εδώ για τους Αντιγόνους. Ακολουθούν το 21-32 και το 31-42, πού επίσης παραπέμπουν χρονικά στην εποχή της νεότητας και της ωρίμανσης του ποιητή, ολοκληρώνοντας το τριακονταετές αυτό ταξίδι. Οι συνοδοιπόροι του Γιάννη Στεργή κρατώντας φυλαγμένα τα κλειδιά και τους θησαυρούς των Αντιγόνων, τους προσωπικούς θησαυρούς που εκμαίευσε και συνεχίζει να εκμαιεύει ο καθένας, περιμένουν με αγωνία τη συνέχεια αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού που μόλις ξεκίνησε.

Αυτό υπόσχονται και μερικά από τα λόγια του Συγγραφέα και Τραγουδοποιού, Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος στην πρώτη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Αντιγόνοι 11-22 περιέγραψε τόσο ζωντανά την ποίηση του μαθητή του, Γιάννη Στεργή.

«Η ποίησις είναι ανάπτυξις στίλβοντος ποδηλάτου έγραψε το 1936 ο Εμπειρίκος στον Πλόκαμο της Αλταμίρας, αλλά ο δρόμος της ποίησης είναι αγκαθωτός και δύσβατος, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Χρειάζεται να κόψεις τα αγκάθια, να διώξεις τις πέτρες, να σκάψεις, για να ανοίξεις δρόμο δικό σου. Μια μεγάλη δοκιμασία, ένα ρίσκο το να γράψεις και να εκδώσεις την πρώτη ποιητική περίοδο, τον ανθό των πρώτων γόνιμων ποιητικών ασκήσεων του νου, που αντιστοιχούν και στο ηλικιακό διάνυσμα που μας παραπέμπει και ο τίτλος Αντιγόνοι 11-22. Μίξη πρόζας και ποιητικής φόρμας, ένα είδος πεζοποιήματος. Πλούσια και πηγαία γλώσσα, κατασκευή λέξεων με γλωσσοπλαστική αδεία.

Διάφορα στοιχεία, πρόσωπα, τοπία και θέματα από τον κόσμο της μυθολογίας και της κοσμογονίας, που δείχνει τριβή με το γνωστικό, το επιστητό. Μια τριβή που του δίνει στοιχεία έμπνευσης. Εκφάνσεις από τον τραγικό μύθο της βασιλοπούλας Αντιγόνης, όπως και από την ιστορία των Μακεδόνων.

Η ποίηση του Γιάννη Στεργή διακρίνεται από μια εφηβική παραληρηματική φλόγα με απροσδιόριστες καταβολές, με έντονο υπαρξιακό προβληματισμό και με εμφανή την απορία απέναντι σε κάποιες αδικίες που ανήκουν στο σύντομο παρελθόν του Γιάννη με αναγωγή στον συνολικό παρελθόντα χρόνο της Ιστορίας. Αρκετά σκοτεινή ποίηση, θέλει κλειδιά… εκρηκτική ποίηση και σε πολλά σημεία ανεξιχνίαστη, δυσερεύνητη, μυστηριώδης…».

antigonoi