δελτίο τύπου 15/11/2011

Οι εκδόσεις .ParkerStergis. σας παρουσιάζουν το
«Τετράδιο βιογραφίας»
του Γιώργου Ξεινού, συγγραφέα και προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Γεννημένος στην Ίμβρο και απόφοιτος του λυκείου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ο Γιώργος Ξεινός σπούδασε και άσκησε την Ιατρική στη Θεσσαλονίκη. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1968 και συνεργάστηκε με τα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα πορεία», «Ευθύνη», «Κινστέρνα», «Ελιμειακά» κ.ά. Επίσης, συμμετείχε σε συλλογικά έργα με διηγήματα, μελέτες και δοκίμια για τη θεωρία και την ιστορία της λογοτεχνίας, ενώ οδοιπορικά του έχουν παρουσιαστεί στην τηλεόραση. Άλλα βιβλία του: Τρία τοπία της λογοτεχνίας (δοκίμια) 1974, Επιστρέφοντας αλλιώς (διηγήματα) 1982, Αυτός ο άνθρωπος πριν… (διήγημα) 1986, Τώρα επιστρέφοντας (διηγήματα) 2000, Ίμβρος και Τένεδος – Ιστορία παράλληλη 2005 και Εις την Πόλιν (κείμενα στο φωτογραφικό οδοιπορικό του Μ. Πλάτωνα) 2001.
Τετράδιο Βιογραφίας
Τo «Τετράδιο βιογραφίας» είναι η μυθιστορηματική ανάπλαση του βίου και της δράσης του Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού και ταυτόχρονα μια σκιαγραφία του καιρού και των τόπων όπου έζησε και δίδαξε τα ελληνικά γράμματα. Ξεκινώντας από την Ίμβρο, το Άγιον Όρος και το Αϊβαλί και στη συνέχεια πάροικος στη Θεσσαλονίκη και τη Βενετία, κι αργότερα την Κέρκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ο Γέροντας αναδύεται ως αντιπροσωπευτική φυσιογνωμία του καιρού.
Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύει η σημαντική και καθοριστική για τον Ελληνισμό εποχή του πρώτου μισού του 19ου αιώνα, με τις αγωνίες, τα όνειρα και τις προσδοκίες της.
Με σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα, ο μυθοπλαστικός λόγος ανασυστήνει τα πρόσωπα, τα γεγονότα και τα πράγματα του συγκεκριμένου χρόνου, στο πλαίσιο του οποίου η μορφή του Γέροντα προβάλλει – κυνηγημένη από τις συγκυρίες – να περιπλανιέται από τόπο σε τόπο διδάσκοντας και συγγράφοντας.
Το ασίγαστο πάθος του για τη γνώση και τη μετάδοσή της καταδιώκοντάς τον ακατάπαυστα, συνεχώς τον απομακρύνει από το γενέθλιο τόπο που αθεράπευτα νοσταλγεί.
Ο Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος προλογίζει και το Τετράδιο βιογραφίας, τονίζει για το Βαρθολομαίο Κουτλουμουσιανό «Συμβαλών δε μεγάλως ο λιπαράν την γνώσιν και την σοφία έχων φιλόκαλος και φιλογενής ούτος εκκλησιαστικός ανήρ εις την αναγέννησιν της λειτουργικής παραδόσεως της Μητρός Εκκλησίας και εις την καλλιέργειαν της παιδείας ως εργαστηρίου αρετής και πνευματικής προόδου…»
Οι εκδόσεις .ParkerStergis. ξεκινούν τη συναρπαστική τους πορεία στην Ελλάδα με το Τετράδιο Βιογραφίας του Γιώργου Ξεινού και στόχο να αναδείξουν την αδιάλειπτη πορεία της ελληνικής παιδείας μέσα στους αιώνες ως ταυτόχρονο μέσο και επίτευγμα της διαχείρισης κάθε πολιτικής, ηθικής και υπαρξιακής κρίσης.
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΗΝ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011